Kuchnia Peru

Kuchnia peruwiańska jest uważana za jedną z najciekawszych na świecie i stanowi jeden z powodów do dowiedzenia tego kraju. Dzisiejszą kuchnię tworzy unikatowa mieszanka tradycji kulinarnych rdzennych mieszkańców Ameryki oraz przybyszów z wielu stron świata. Wpływ na kuchnię mieli zarówno hiszpańscy konkwistadorzy, ale także przybyli z późniejszymi falami emigranci z Azji czy sprowadzeni z Afryki do pracy na plantacjach niewolnicy. O walorach tej kuchni decydują produkty, tradycyjnie od setek lat uprawiane w Andach, z których duża część już w przeszłości stała się podstawą wyżywienia Europy, z ziemniakami, pomidorami czy papryką na czele. Andyjska żywność jest obecnie na nowo odkrywana, na fali popularności zdrowych, naturalnych i oryginalnych produktów, jak ziarna quinoa, chia czy amarantusa. Dziś znajdziemy je na półkach każdego większego marketu na całym niemal świecie.

Podstawowymi produktami dla mieszkańców Peru są kukurydza i ziemniaki. Ale tych znanych u nas odmian raczej nie znajdziemy na peruwiańskim stole. Ziemniaków są tu setki gatunków o różnym kształcie, konsystencji czy przeznaczeniu, podobnie uprawia się wiele odmian kukurydzy. Często są to stare odmiany uprawiane tylko na jakimś obszarze. Niektóre odmiany ziemniaków są suszone na mrozie, w ten sposób uzyskuje się białe, lekkie kulki ze skrobi, które można przechowywać latami.

W restauracjach najpopularniejszymi dodatkami do potraw np. z mięsa są frytki oraz ryż z ziarnami kukurydzy, podawany jednocześnie do niemal każdego dania. Najpopularniejsza odmiana kukurydzy ma jasno kremowe ziarna, dużo większe od odmian znanych u nas. Frytki są zwykle robione na miejscu z różnych odmian ziemniaków i trudno spotkać smakujące identycznie. Popularnym dodatkiem do dań są też ziarna quinoa podawane na ciepło lub jako sałatka z różnymi warzywami. W wielu sklepach czy restauracjach znajdziemy wystawę tradycyjnych produktów, z powszechnie używanymi liśćmi koki.

Wybrzeże Peru to królestwo ceviche, czyli ryb lub owoców morza marynowanych w zalewie z soku z limonek zdodatkiem chili, cebuli i soli, przyprawionych świeżą kolendrą. Doskonałe restauracje serwujące ceviche znajdują się w Limie w nadmorskich dzielnicach, a na stolik w najsłynniejszych trzeba czasem czekać godzinami. Dobrze przygotowane ceviche jest wyborne, podane z patatami i prażoną kukurydzą może stanowić główny posiłek, ale często wybierane jest jako przystawka lub dodatek do dania. Najodważniejsi spożywają też samą zalewę, zwaną leche de tigre, uchodzi ona za lek na kaca i afrodyzjak.

Informacje praktyczne

W Peru uprawia się winorośl i wytwarza wino, jednak jego jakość ani ceny nie zachęcają do degustacji. Za zdecydowanie lepsze uchodzi wino argentyńskie, jest zwykle do dostania w droższych restauracjach. Dobrym pomysłem jest skosztowanie narodowego drinka peruwiańskiego, czyli Pisco sour. Jest to miejscowe brandy z winogron, zmiksowane z sokiem z limonek i białkiem jajka. Od lat trwa prestiżowy konflikt z Chile o autorstwo tego drinka, każdy z tych krajów rości sobie prawo do uznania za jego odkrywcę.

Peru to także kraj, z którego pochodzi czekolada. Obecnie wiele lokalnych fabryk czy manufaktur wytwarza wysokiej jakości czekolady, często z miejscowymi dodatkami, których próżno szukać gdzie indziej. Zwykle są to czekolady z wysoką zawartością kakao, mocno esencjonalne. W odróżnieniu od innych krajów Ameryki Południowej sporym uznaniem cieszy się kawa. Uprawiana na zboczach Andów, na niedużych plantacjach bez udziału sztucznych nawozów i pestycydów, spełnia warunki kawy organicznej. Co ważniejsze, jest podawana podobnie jak w Europie, całkiem popularne są kawiarnie posiadające wysokiej klasy ekspresy, młynki oraz umiejętność ich użycia dla uzyskania pysznej kawy.

Cocina Chifa

Warto wspomnieć o cocina chifa, której nazwa pochodzi od kantońskiego zwrotu „chi fan”oznaczającego „jeść (ryż)”. Kuchnia ta dotarła do Peru w XIX wieku z falą robotników z Chin, których sprowadzono po zniesieniu niewolnictwa do pracy na plantacjach, do Peru dotarło ich ok.100 000. Z czasem Chińczycy przeszli na katolicyzm i stopili się z miejscową ludnością, także kuchnia, którą ze sobą przywieźli uległa mocnemu dostosowaniu do lokalnych warunków. Najpopularniejszym daniem tej kuchni jest lomo saltado. Dziś jest to danie narodowe i dostaniemy je większości restauracji z tradycyjną kuchnią peruwiańską. Nazwę lomo saltado można przetłumaczyć jako„podskakująca wołowina”. Nazwa ta obrazowo tłumaczy sposób przygotowania dania, czyli podrzucanie w chińskim woku. Oczywiście danie zostało dostosowane do miejscowych gustów, duże kawałki najczęściej polędwicy wołowej są smażone z cebulą i pomidorami, dodatkiem są obowiązkowo ulubione przez Peruwiańczyków frytki i ryż z kukurydzą. Przy pierwszej degustacji nie jest łatwo domyśleć się azjatyckiego pochodzenia tego dania, ale smak jest wart polecenia.

Kuchnia Peru to także bogactwo owoców i warzyw, kraj ten ze względu na różne strefy klimatyczne ma warunki do uprawiania wielu roślin, zarówno pochodzących z Ameryki, jak i sprowadzonych z innych części świata. Rolnictwo, szczególnie w rejonach górskich, oparte jest na ręcznej pracy, smak tak wyhodowanego ziemniaka jest inny niż takiego z przemysłowych upraw wydajnych odmian, które znamy. Owoce czy warzywa kupione na straganie nie są zwykle idealnych kształtów, ale świeżość i smak jest niepowtarzalny.

W każdym mieście czy większej miejscowości znajdziemy restauracje, czy inne lokale gastronomiczne na każdą kieszeń. W większości restauracji podawane porcje są duże, często mogą być nawet ogromne i trudne do zjedzenia dla jednej osoby. Daniom mięsnym towarzyszy zwykle dodatek w postaci grubo pokrojonych frytek przygotowywanych na miejscu oraz ryż z ziarnami peruwiańskiej kukurydzy. Do ryby często dodawana jest niewielka porcja ceviche, dania są urozmaicone i składają się najczęściej z wielu składników. Warto dodać, że kucharze peruwiańscy cieszą się dużą renomą i uznaniem w innych krajach, a sama kuchnia uchodzi za najbardziej zróżnicowaną w Ameryce Południowej.

Zobacz także

Titicaca

Lima

Kanion Colca

 

Dziękujemy za odwiedziny serwisu. Mamy nadzieję, że znalazłeś  tu informacje oraz inspiracje do podróży do wielu wspaniałych miejsc.

Zapraszamy do odwiedzenia serwisu www.portalpodroze.pl gdzie znajdziesz inspiracje i pomysły na nowe wyprawy.

 

error: Content is protected !!